Sport jest
dobry
dla wszystkich

Rokitnik - nowy superfood

Rokitnik - nowy superfoodRokitnik to stosunkowo mało znana roślina, w ostatnim czasie jednak znacząco zyskuje na popularności. Zawiera przede wszystkim bardzo dużą dawkę witaminy C. Towarzyszą jej witaminy A, E, K i P oraz cała gama witamin z grupy B, także kwas foliowy. Oprócz witamin w owocach rokitnika odnajdziemy pełną gamę flawonoidów fitosteroli, karotenoidów i garbników. Jego siłą jest też żelazo i bor. Nieco zaskakujący jest fakt, że rokitnik to również nienasycone kwasy tłuszczowe, wspierające prawidłową przemianę materii. Owoce rokitnika można stosować do celów kulinarnych w bardzo szerokim zakresie. Jest świetnym produktem do domowych dżemów i konfitur, soków, win i nalewek. To także dobry dodatek do ciast. Spożywanie produktów z jego wykorzystaniem zaleca się osobom cierpiącym na choroby skórne, rekonwalescentom, osobom narażonym na infekcje i działanie drobnoustrojów. Rokitnik wspomaga również pracę układu pokarmowego. Udowodniono także, że w znaczący sposób usprawnia pracę mózgu. To wszystko sprawia, że coraz częściej rokitnik odnajduje zastosowanie medyczne.