Sport jest
dobry
dla wszystkich

Batat dla dbających o linię

Batat dla dbających o linięBataty nazywane są inaczej słodkimi ziemniakami, jednak wcale nie są spokrewnione z najpopularniejszą polską bulwą. Smakiem i konsystencją rzeczywiście nieco je przypominają. Niektórzy mówią nawet, że to smak podobny do potraktowanego przymrozkiem kartofla. Tymczasem, chcąc doszukać się krewniaków batatów, szukać należy raczej wśród roślin ozdobnych. Bataty mogą przyjmować różną barwę: od fioletowej, przez pomarańczową i żółtą, aż po białą. W polskich supermarketach najczęściej kupić można te pomarańczowe, co świadczy o zawartości w miąższu karotenoidów, w szczególności zaś beta-karotenu. Jest to silny przeciwutleniacz, co czyni z batatów idealne warzywa dla osób troszczących się o dobrą kondycję organizmu, sprawność wzroku oraz piękny wygląd skóry. Wskazaniem do włączenia batatów do diety jest również obecność witamin z grupy B oraz magnezu, co przekłada się na prawidłową pracę układu nerwowego i mózgu. W batatach znajdziemy też witaminę C oraz potas (podobnie jak w ziemniakach), fosfor i mangan.